Pieczona kaczka na Boże Narodzenie

Składniki na 10 porcji: ● młoda sprawiona kaczka (3 kg) ● po 3 łyżki sosu sojowego i wódki ● 2 ząbki czosnku ● łyżeczka cukru ● sól ● pół szklanki czerwonego wina ● 3 łyżki śmietany ● łyżeczka mąki ● łyżeczka cynamonu.

❶ Kaczkę umyj i osusz.

❷ Sól, cukier oraz roztarty czosnek wymieszaj z sosem sojowym, czystą wódką oraz 2 łyżkami wody.

Reklama

❸ Natrzyj tuszkę przygotowaną marynatą. Jeśli nie wykorzystasz całego płynu, wlej go do naczynia, w którym będziesz marynować mięso. Wstaw kaczkę do lodówki na 2 dni.

❹ Po tym czasie umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 200°C i piecz około 3 godziny.

❺ Wypieczony sos z kaczki połącz z winem, śmietaną, cynamonem i mąką. Podgrzej.

❻ Gotową kaczkę polej sosem i serwuj np. z kapustą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Telemax
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej