Piernik dojrzewający

Składniki: 1/2 kg miodu ●2 szklanki cukru ●25 dag smalcu (lub masła) ●kg mąki pszennej ●3 jajka ●3 płaskie łyżeczki sody ●1/2 szklanki zimnego mleka ●1/2 łyżeczki soli ●2-3 torebki przypraw korzennych (cynamon, goździki, imbir, kardamon) ●powidła śliwkowe ●dekoracja, np. czekoladowa

Przygotowanie: Miód, cukier i smalec lub masło podgrzewaj powoli, prawie do wrzenia. Masę ostudź. Do chłodnej dodawaj stopniowo: mąkę, jajka, sodę oczyszczoną, rozpuszczoną w zimnym mleku, 1/2 łyżeczki soli oraz przyprawy korzenne do piernika. Ciasto starannie wyrób, włóż do kamionkowego garnka, przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce np. do lodówki, by dojrzało, na kilka (2-6) tygodni. Można je przechowywać nawet kilka miesięcy.

Reklama

Pieczenie: zimne ciasto podziel na 2 lub więcej części (zależy od ilości blach), rozwałkuj na ok. 1,5 cm i piecz na posmarowanych tłuszczem blachach w temp. takiej, jak na biszkopt (160-180°C) przez ok. 15-20 min do suchego patyczka. Po upieczeniu nie wyjmuj zbyt szybko ciasta z gorącej blachy, bo się pokruszy. Ochłodzone placki przełóż podgrzanymi powidłami śliwkowymi, nakryj arkuszem papieru i równomiernie obciąż (np. dużą deseczką, a na niej postaw garnek z wodą). Odstaw, aż skruszeje (na ok. 3-4 dni).

Ważne: trzeba szczelnie owinąć ciasto, by nie wyschło. Gotowy piernik można ozdobić polewą czekoladową, ubrać kawałkami czekolady.

Rada: Piernik będzie bardzo długo świeży, jeśli zawiniesz go w ściereczkę i przechowasz w chłodnym miejscu.

W kuchni staropolskiej ciasto na piernik dojrzewało znacznie dłużej – zakopywano je w roku narodzenia córki, a piernik pieczono, gdy wydawano ją za mąż.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej