Piernik mojej Babci

Składniki: 500 g mąki  1/2 łyżeczki sody  4 jajka  1/2 łyżki masła  1/4 kg cukru  1/2 szklanki miodu  40 g przyprawy do piernika.

1. Przesianą mąkę mieszam z sodą i przyprawą. Dodaję resztę składników i dokładnie miksuję. Miskę owijam folią i wstawiam do lodówki na 7 dni.

2. Dojrzałe ciasto wykładam na wysypany mąką blat. Dzielę je na tyle części, ile chcę mieć placków. Ja podzieliłam je na 5 części i rozwałkowałam na 5 coraz węższych prostokątów o długości 30 cm, żeby później złożyć ciasto jak piramidę. Placki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 10 minut w 200°C.

Reklama

3. Placki przekładam marmoladą lub kremem, wierzch polewam czekoladą i posypuję pokruszonymi okrawkami piernika.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej