Piernik staropolski

Składniki: 50 dag mąki pszennej, 25 dag miodu, duże jajko, 12 i 1/2 dag smalcu szklanka cukru, 1/4 szklanki mleka, 1 i 1/2 łyżki sody, szczypta soli, po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i anyżu, 1/2 łyżki cynamonu, 5 dag rodzynek, po 2 i 1/2 dag migdałów w słupkach i suszonych śliwek, 30 dag powideł śliwkowych, 10 dag mlecznej i 5 dag gorzkiej czekolady, 1/4 szkl. śmietanki 30 proc., łyżka masła.

Reklama

1. Miód, cukier i smalec podgrzewam, nie dopuszczając do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzam przesianą mąkę. Po przestudzeniu wyrabiam. Dodaję sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy.

Suszone śliwki siekam i z resztą bakalii dodaję do masy. Wyrabiam gładką masę. Ciasto przekładam do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 3-4 tygodnie.

2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatam i dzielę na trzy równe części. Rozwałkowuję je i układam w keksówkach. Piekę około 15-20 minut w temperaturze 180°C. Studzę.

3. Ciasta przekładam grubą warstwą powideł. Obie czekolady łamię na kawałki i wraz z masłem oraz śmietaną roztapiam na parze, mieszając. Lekko przestudzoną polewą polewam wierzch piernika. Odstawiam go na co najmniej 3 dni, aby piernik nieco zmiękł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej