Piernik staropolski na karmelu

Składniki na 16 porcji: 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki żytniej, 2 szkl. cukru, 2 jajka, 1 szkl. śmietany 22 proc., szczypta soli, 2–3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 torebka przyprawy piernikowej, tłuszcz i tarta bułka do formy, cukier puder do oprószenia ciasta.

Zdjęcie

Piernik staropolski na karmelu /123/RF PICSEL
Piernik staropolski na karmelu
/123/RF PICSEL

1. Przygotuj karmel: na mocno rozgrzaną patelnie wsyp połowę cukru, mieszaj, aż się stopi. Wtedy dolej sok z cytryny oraz 2 łyżki wrzącej wody. Dokładnie wymieszaj i zdejmij karmel z ognia. Odstaw go, by przestygł (nie ochładzaj go zbyt długo, karmel nie może stwardnieć!).

Jajka połącz ze szczyptą soli oraz pozostałym cukrem. Ucieraj mikserem, aż masa będzie puszysta. Dosyp sodę oczyszczoną oraz przyprawę piernikową. Następnie, wciąż ucierając, małymi porcjami dodawaj na przemian obie mąki i śmietanę. Dołóż karmel, wymieszaj na gładkie ciasto.

Reklama

2. Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz tartą bułką (ew. wyłóż papierem do pieczenia). Na spodzie blachy równomiernie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 st. Piecz około 50 minut.

Ostrożnie wyjmij z foremki i wystudź na kratce kuchennej. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem (możesz go dodatkowo wymieszać z cukrem waniliowym).

3. Smak ciasta możesz wzbogacić, dodając pokrojone w paseczki suszone morele i figi albo posiekane orzechy laskowe i migdały.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej