Piernik sułtański

Składniki na 16 porcji: Ciasto: 50 dag mąki , 20 dag masła, 15 dag płynnego miodu, 10 dag cukru, 4 łyżki mleka, 3 żółtka, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 paczka przyprawy do pierników, gotowa polewa z mlecznej czekolady. Masa: 2 szklanki mleka, 4 łyżki kaszy manny, 30 dag cukru pudru,25 dag masła, 20 dag powideł śliwkowych, 25 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa), aromat waniliowy

1. Składniki ciasta (oprócz polewy) zmiksować na gładką masę, odstawić na dobę do lodówki. Zimne ciasto podzielić na cztery części, każdą piec oddzielnie w podłużnej blasze ok. 45 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

2. Mleko zagotować w rondlu, dosypać cukier i kaszę, gotować do zgęstnienia.

3. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, do- dając porcjami ugotowaną i schłodzoną kaszę mannę. Gotowy krem skropić aromatem waniliowym i delikatnie wymieszać z drobno posiekanymi bakaliami.

4. Wystudzone placki piernika przekładać na przemian kremem i powidłami. Każdą warstwę mocno docisnąć. Wierzch udekorować polewą czekoladową. Ciasto podawać mocno schłodzone.

Przygotowanie: ok. 100 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej