Piernikowa szarlotka

Składniki: 1/2 szkl. oleju, 2 szkl. cukru, 30 dag miodu, cukier wanil., 3 szkl. mąki, 1,5 łyżeczki proszku do piecz., 3 jajka, przyprawa do piernika, 1 słoik jabłek na szarlotkę, 2-3 łyżki rodzynek, po 1 op. polewy czekoladowej i lukru, tłuszcz i bułka tarta do formy

1. Olej wlej do rondelka. Dodaj dwie szklanki cukru, miód (najlepiej naturalny) oraz opakowanie cukru waniliowego. Składniki ogrzewaj, ciągle mieszając, tak długo, aż się zagotują. Odstaw do ostygnięcia.

2. Następnie dodaj do masy mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, 3 całe jajka oraz pół opakowania przyprawy do pierników. Ciasto starannie wymieszaj, a potem przykryj i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Reklama

3. Blachę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wyłóż przygotowane ciasto, wygładź jego powierzchnię. Ciasto piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Po ostudzeniu przekrój na dwa placki.

4. Jabłka wymieszaj z rodzynkami, przełóż placki piernikowe, lekko dociśnij. Polewę oraz lukier przygotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Ozdób gotowe ciasto.

Czas ok. 75 min; porcja – 340 kcal, cena 1,70 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej