Piernikowe choinki z pestkami dyni

Składniki na 30 sztuk: 40 dag mąki, 3 jajka, 5 dag masła, 30 dag cukru, po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i przyprawy do piernika, 2 łyżki naturalnego miodu, 1-2 łyżeczki soku z cytryny, cukier puder, pestki dyni, zielony barwnik spożywczy.

1 Mąkę przesiej na stolnicę. Uformuj kopczyk. Na środku zrób dołek. Wbij w niego dwa jajka. Dodaj posiekane na kawałki zimne masło. Wsyp połowę cukru. Składniki zarób nożem.

Reklama

2 Wsyp po łyżeczce sody oczyszczonej oraz przyprawy do piernika. Wlej miód. Jeszcze raz posiekaj całość nożem, a potem szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią, a następnie odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

3 Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 5 mm. Foremkami o kształcie choinki wykrawaj pierniczki. Partiami układaj je na pokrytej pergaminem blasze. Piecz 15 min w 170 st. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody, ostudź.

4 Pierniczki posyp cukrem pudrem. Resztę cukru kryształu utrzyj z białkiem, sokiem z cytryny i odrobiną barwnika. Pestki dyni zanurzaj w lukrze, ozdób choinki.

czas ok. 80 min; porcja – 40 kcal cena 50 gr

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 1 kostka masła, 1 szkl. cukru pudru, 5 jajek, 1,5 szkl. mąki pszennej, 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 50 ml likieru migdałowego, 1 łyżka... więcej