Pierogi z kapustą

Farsz: 50 dag kapusty kisz. ●2 listki laur. ●po 5 ziarenek pieprzu i ziela ang. ●2 spore cebule ●6 dag susz. grzybów (borowików, podgrzybków) ●masło ●sól, pieprz ●olej; ciasto: ●35 dag mąki●●jajko

Przygotowanie: Grzyby namocz przez noc. Następnego dnia ugotuj w wodzie, w której się moczyły, odcedź. Posiekaj. Kapustę przepłucz, odciśnij, posiekaj, zalej wywarem z grzybów, dodaj przyprawy i gotuj przez ok. 30 min na małym ogniu, mieszając.

Reklama

Przygotuj ciasto: do mąki wbij jajko, dolej ok. 1/2 szkl. wody, dodaj szczyptę soli. Wyrób ciasto, by było gładkie i plastyczne. Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj kapustę. Dodaj pokrojone grzyby, dopraw, odparuj. Ostudź.

Ciasto rozwałkuj na ok. 2 mm na wysypanej mąką stolnicy, wykrój kółka (np. filiżanką), nałóż farsz, ulep zgrabne pierogi. Ugotuj w osolonej wodzie.

Przed podaniem usmaż na maśle i okraś np. smażoną cebulką. Rada Ciasto na pierogi można zrobić też z mąki, mleka i masła (25 dag na 150 ml i 5 dag). Zagotuj mleko z masłem, posól, lekko ostudź, połącz z mąką i wyrób.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej