Pierogi z kapustą i grzybami

Skład na 5 porcji: ● 250 g mąki ● 1 łyżka oleju ● letnia woda ● 200 g suszonych lub mrożonych grzybów leśnych ● 1 średnia cebula ● 200 g kiszonej kapusty ● sól ● pieprz.

1. Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy. Mocno odciskamy z niej nadmiar wody. Namoczone wcześniej grzyby suszone gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (grzyby mrożone rozmrażamy i kroimy).

2. Kapustę i grzyby drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy grzyby, chwilkę przesmażamy. Mieszamy z posiekaną kapustą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Reklama

3. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i, stopniowo, tyle letniej wody, by powstało dość miękkie ciasto. Przenosimy na stolnicę, wyrabiamy gładkie ciasto.

Wałkujemy na cienkie placki, wycinamy krążki, na które nakładamy farsz. Zlepiamy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z przesmażoną na złoto cebulą.

Wartość odżywcza jednej porcji 217 kcal Białko 7,8 g/ Tłuszcz 9 g/Węglowodany 61 g

Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji 2 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej