Placek z rzeżuchą

Składniki na 6 porcji: ● 4 jajka ugotowane na twardo ● 3 surowe jajka ● 120 ml śmietany kremówki ● 5 dag masła ● pół pęczka natki pietruszki ● garść rzeżuchy ● namoczona w mleku kajzerka ● sól ● pieprz ● słodka papryka

❶ Ugotowane na twardo jajka pokrój w plastry.

❷ Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.

Reklama

❸ W misce utrzyj masło, dodaj żółtka i wymieszaj z rozgniecioną kajzerką.

❹ Połącz masę z kremówką oraz ubitą na sztywno pianą z białek. Dosyp posiekaną natkę i rzeżuchę.

❺ Całość delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do wy- smarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Na wierzchu ułóż jajka.

❻ Wstaw potrawę do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około 30 minut.

Czas przygotowania: 30 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 240. Stopień trudności: łatwe.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej