Polędwica z dzika w czerwonym winie

Składniki dla 8 osób: Mięso: polędwiczka z dzika lub z innego mięsa • olej do smażenia • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina • 2 suszone grzyby • szczypta słodkiej papryki • suszone śliwki • szczypta imbiru • szczypta estragonu • sól • pieprz Sos: łyżka masła • łyżka mąki • szklanka mleka • łyżka ostrej musztardy • łyżeczka zielonego pieprzu w ziarnach • szczypta gałki muszkatołowej • sól

1. Polędwicę pokrój na grube plastry. Zalej je czerwonym winem z dodatkiem imbiru, estragonu, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Dodaj posiekane grzyby i śliwkę, marynuj przez noc. Smaż mięso z każdej strony. Włóż wraz z marynatą w rękaw do pieczenia. \

Reklama

2. Piecz w temperaturze 220°C przez około 30 minut. Rozgrzej masło, dodaj mąkę, mieszając smaż chwilę. Wlej mleko, dodaj musztardę, pieprz, sól, zagotuj, cały czas mieszając, by powstał jednolity sos. Mięso wyjmij z piekarni. Podawaj z ziemniakami i fasolką szparagową.

Czas: około godziny.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej