Polędwiczki z morelami

●800 g polędwiczki wieprzowej ●olej ●sól, pieprz, słodka papryka; nadzienie: ●200 g suszonych moreli ●łyżeczka winiaku ●powidła śliwkowe ●120 g sera pleśniowego ●natka

1. Mięso oczyść, umyj, pokrój w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Rozbij (najlepiej przez folię spożywczą). Oprósz lekko solą, pieprzem, papryką. Odłóż na ok. 1/2 godz. do lodówki.

Reklama

2. Morele namocz w gorącej wodzie z winiakiem. Gdy nasiąkną, osącz. Posmaruj powidłami. Ser pokrój w cienkie słupki. Na każdym kawałku mięsa połóż po 2 morele i ser, zwiń roladkę, zwiąż nicią kuchenną lub zepnij wykałaczkami. Oprósz solą, pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron, po czym zdejmij nici (lub usuń wykałaczki). Ubierz natką i podaj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej