Półksiężyce migdałowe

Składniki na 25 sztuk: 18 dag mąki pszennej, 2 łyżki mielonych migdałów, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 1 żółtko, 10 dag zimnego masła (ew. margaryny), szczypta soli.

Zdjęcie

Półksiężyce z migdałami /123/RF PICSEL
Półksiężyce z migdałami
/123/RF PICSEL

1. Mąkę przesiej na stolicę. Dodaj sól, mielone migdały oraz cukier i cukier waniliowy. Dołóż pokrojone na kawałeczki masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wówczas możesz dodać żółtko. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około godziny.

2. Schłodzone ciasto podziel na 25 równych porcji. Z każdej zrób cienki wałeczek, a następnie uformuj z nich półksiężyce. Ciastka ułóż na dużej blasze przykrytej pergaminem. Zachowaj spore odległości między ciastkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 10 minut, na złoty kolor.

Reklama

3. Upieczone ciastka ostrożnie zdejmij z blachy, lekko przestudź na kratce kuchennej. Następnie jeszcze ciepłe oprósz cukrem pudrem, wcześniej wymieszanym z pozostałym cukrem waniliowym.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej