Pomarańczowa drożdżówka

Składniki na 30 porcji. Ciasto: 6 szkl. mąki pszennej, 15 dag masła, 15 dag cukru, 30 dag rodzynek, 10 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1,5 szkl. ciepłego mleka, 3 jajka, 150 ml brandy, 8 dag drożdży, 3 łyżki soku pomarańczowego. Dekoracja: 15 dag masła, 1 szkl. cukru pudru, paski kan dyzowanej skórki pomarańczowej.

Reklama

1. Do miseczki wsyp rodzynki. Zalej je brandy (w wersji dla dzieci wykorzystaj mocny gorący napar z herbaty) i odstaw do namoczenia. Drożdże dobrze rozetrzyj z ciepłym mlekiem. Dodaj 1 szkl. mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczyn zaczął pracować.

2. Utrzyj mikserem miękkie masło. Dodaj cukier, wbij jajka, wlej sok pomarańczowy. Wsyp resztę przesianej przez sitko mąki, dołóż zaczyn. Wyrabiaj rękoma, aż ciasto będzie gładkie.

Dołóż osączone rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową, ponownie zagnieć. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podziel na dwie równe części. Z każdej uformuj strucle.

3. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem. Odstaw, by ponownie podrosły. Piecz 40 minut w temp. 180 st. Upieczone lekko przestudź.

Masło do dekoracji stop. Strucle posmaruj 1/4 masła i oprósz 1/4 cukru pudru. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz masło i cukier. Wierzch drożdżówek obłóż cieniutkimi paseczkami kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej