1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Wymieszaj z ciepłym mlekiem, wsyp 1/2 szkl. mąki, zamieszaj, przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swą objętość, dodaj żółtka utarte z resztą cukru, śmietaną, przesianą mąkę, skórkę pomarańczową, esencję, rozpuszczone masło i spirytus.
Wyrabiaj ciasto ok. 20 minut, aż będzie odchodzić od miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
2. Ciasto wyłóż na blat podsypany odrobiną mąki i krótko zagnieć. Podziel na kulki wielkości śliwki. Odłóż do wyrośnięcia. Pączki spłaszcz delikatnie dłonią i zrób otwory - palcem lub trzonkiem drewnianej łyżki.
3. Wkładaj po kilka do rozgrzanego smalcu i smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Zagrzej sok z pomarańczy i wymieszaj z pudrem. Posmaruj lukrem letnie pączki i udekoruj od razu posypką.