Pomidorowe kokilki z rzeżuchą

3 jajka, 3 pomidory średnie, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, rzeżucha, papryka wędzona w proszku do posypania, ew. trochę majonezu do dekoracji.

1 Jajka włóż do lekko posolonej wody. Gotuj ok. 10 minut. Potem wyjmij je, przestudź, polewając zimną wodą i obierz ze skorupki. Obrane jajka odłóż do całkowitego wystudzenia.

2 Pomidory umyj, zetnij wierzchy, wyjmij środki z pestkami. Lekko posól je w środku i postaw do góry dnem na kilka minut, by ociekły z soku. Zetnij górną część każdego jajka (ok. 1/3 jego wysokości). Ostrożnie wyjmij żółtka. Utrzyj je na gładko z majonezem oraz musztardą. Masę przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie gwiazdki. Jajka nadziej masą żółtkową wyciskaną przez szprycę.

Reklama

3 Jajka włóż do pomidorków. Udekoruj rzeżuchą. Oprósz papryką, ew. zrób kropeczki z majonezu.

Magdalena Kaczmarek z Poznania

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej