Ponczowe smakołyki na Wielkanoc

Składniki na 12 porcji: 25 dag mąki, 8 dag cukru, 4 jajka, sól, mleko, 2 dag drożdży, 1 op. cukru waniliowego, 1 cytryna, 10 dag masła, 25 dag cukru pudru, wanilia,4 łyżki rumu, bita śmietana, owoce, tłuszcz i bułka

Reklama

1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, 2 jajka, szczyptę soli oraz roztarte z kilkoma łyżkami ciepłego mleka drożdże. Wymieszaj masę starannie, dodaj pozostałe jajka, cukier waniliowy i skórkę otartą ze sparzonej cytryny.

2. Wyrabiaj energicznie ciasto tak długo, aż stanie się gęste i elastyczne oraz zacznie odchodzić od dłoni i ścianek naczynia. Wówczas dodaj stopione i lekko schłodzone masło.

Jeszcze przez chwilę wyrabiaj. Przełóż do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na babeczki. Pozostaw do wyrośnięcia. Uwaga: foremki napełniaj tylko do połowy!

3. Piecz babeczki 15-20 minut w temp. 200 st. W tym czasie przygotuj poncz. W rondelku zagotuj 2 szklanki wody z cukrem pudrem i wydrążonym rdzeniem wanilii.

Po wystudzeniu dodaj rum. Z babeczek zetnij wierzchy, lekko wydrąż środki i nasącz je ponczem. Przed podaniem napełnij bitą śmietaną i udekoruj dowolnymi owocami, np. figami, miechunką.

Czas ok. 90 min; porcja – 260 kcal, cena 1,20 zł.

Ponczem możesz nasączyć również dużą babkę drożdżową pieczoną w formie z kominem.

Po nasączeniu ciasta miejsce po kominie napełnij bitą śmietaną lub kremem na bazie serka mascarpone oraz pokrojonymi na kawałki ulubionymi owocami. Otrzymasz klasyczny deser francuski o nazwie babka Savarin.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej