Postna kapusta

Składniki: 1 kg kwaszonej kapusty ●8 dag grzybów suszonych, prawdziwków lub podgrzybków ●2 cebule ●10 dag masła ●sól, pieprz, ewentualnie majeranek, kminek

Przygotowanie: Grzyby suszone umyj, zalej je następnie zimną wodą, odstaw na całą noc. Pokrój kwaszoną kapustę, włóż ją do rondla, zalej taką ilością gorącej wody, aby była przykryta. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień. Gotuj ok. 30 minut bez przykrycia.

Reklama

Grzyby zagotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły i razem z wywarem wlej do kapusty. Gotuj, mieszając, aż grzyby oraz kapusta będą miękkie. Odparuj nadmiar soku.

Stop masło na patelni lub w rondelku, zeszklij na nim posiekaną cebulę, wlej następnie wraz z tłuszczem do kapusty z grzybami. Dopraw do smaku. Wymieszaj, po czym duś na małym ogniu tak długo, aż smaki dobrze się połączą.

Tak przygotowana kapusta wigilijna znakomicie nadaje się również jako farsz do świątecznych pierogów. Wystarczy, że nieco drobniej ją posiekasz, trochę mocniej doprawisz i aromatyczne nadzienie gotowe!

Rada: Jeśli kapusta kwaszona, z której robisz kapustę wigilijną, jest bardzo kwaśna, można dodać do niej trochę podduszonej osobno, poszatkowanej białej kapusty. Jest ona lekko słodka, więc złagodzi smak potrawy. Można dodać też 2-3 łyżki powideł śliwkowych.

W kuchni staropolskiej kapustę postną i bigos zakopywano w śniegu nawet na 2-3 tygodnie. Już wtedy wiedziano, że te dania mocno przemrożone i ponownie podduszone, są najlepsze.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej