Postne półksiężyce z grzybami i kapustą

Składniki: 50 dag mąki pszennej, 1 kg kapusty kwaszone, 10 dag suszonych podgrzybków, 2 białe cebule, 1 czerwona cebula, 300 ml gorącej wody, olej rzepakowy, 2 łyżki oliwy, pieprz, sól, 2 łyżki masła klarowanego.

Reklama

1. Grzyby moczę przez dobę. Następnego dnia gotuję do miękkości w tej samej wodzie. Kapustę zalewam wodą, gotuję do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzam, siekam, podsmażam na maśle.

Jedną cebulę obieram, siekam, szklę na oleju. Kapustę drobno kroję, mieszam z grzybami i cebulą. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.

2. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję wodę, sól i oliwę. Wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Następnie rozwałkowuję je na cienki placek. Wycinam kwadraciki. Nakładam na nie farsz. Mocno zlepiam brzegi.

Pierogi wkładam do wrzącej posolonej wody z dodatkiem oleju. Gotuję 2 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmuję.

3. Pozostałą białą oraz czerwoną cebulę obieram, kroję w cienkie plasterki. Podsmażam na oleju. Pierogi podaję z cebulą. Ew. danie dekoruję natką pietruszki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej