Proste przepisy na przysmaki świąteczne

Gotowanie ma dużo funkcji i tylko jedną z nich jest karmienie ludzi. Kiedy wchodzisz do kuchni, równocześnie tworzysz i reagujesz na wyobrażenie, które masz o samej sobie, o tym jaką osobą jesteś lub jaką chciałabyś być. A o tej porze roku kulinarna scena ma szczególne znaczenie. Święta nie wymagają, by stać się całkiem inną osobą, ale z pewnością zapraszają do przemyśleń.

Zdjęcie

Łatwe ciasto świąteczne   /The New York Times
Łatwe ciasto świąteczne  
/The New York Times

Nie proponuję czegoś bardzo odważnego. Jestem zbyt zdezorganizowana i brak mi zręczności, by sugerować robienie domków z piernika czy innych bajkowych konstrukcji, ale możemy dostosować działania do umiejętności i ilości wolnego czasu.

Świąteczne pieczenie nie musi być anachronizmem czy czymś stojącym w sprzeczności z tym, co zwykle robimy. Blacha świątecznych babeczek, super łatwy, ładnie przyozdobiony keks i jadalne dekoracje choinkowe, ze złotymi i srebrnymi elementami z pewnością nie przekraczają umiejętności przeciętnego kucharza. Zrobienie choćby jeden z tych rzeczy nastroi cię świątecznie, a nie doprowadzi do wycieńczenia.

Reklama

Wiem, o czym mówię. Któregoś razu zamierzałam zrobić tradycyjne ciasto świąteczne, według przepisu, przynajmniej na początku. Parę wymaganych miesięcy wcześniej, kupiłam suszone owoce, pokroiłam je i namoczyłam w alkoholu. Kiedy nadszedł czas robienia ciasta, byłam już tak wykończona, że zabrakło mi energii.

Dlatego teraz stosuję łatwiejszą metodę. Kiedy nachodzi mnie potrzeba przygotowania domowych świątecznych wypieków, wrzucam rodzynki i suszone porzeczki do rondelka i podgrzewam je tak, by aromat masła i rum przeniknął do owoców. Dodaję mąkę, jajka i muz z kasztanów, by nadać ciastu świąteczną głębię, a potem przekładam wszystko do blachy. Piekę w niskiej temperaturze aż otrzymam ciasto, które jest aromatyczne i owocowe, tak jak na to liczyłam.

Wysiłek jest minimalny. Nawet kompletna łamaga poradzi sobie z ułożeniem paru orzechów i kandyzowanych owoców na wierzchu ciasta, otrzymując piękne dzieło sztuki cukierniczej, które napawa dumą. Kulinarna pewność siebie - i świąteczny nastrój - jeszcze nigdy nie były tak łatwe do osiągnięcia.

Jeśli masz ochotę, możesz to jeszcze bardziej ułatwić - istnieje niewiele lepszych deserów niż kawałek nieudekorowanego, wilgotnego, ciemnego keksa z kawałkiem ostrego sera.

Kontekst to podstawa w życiu i w gotowaniu. Zwykle unikam produkowania potraw jak z obrazka, ale w święta można sobie trochę pofolgować i zrobić coś eleganckiego. Przynajmniej tak sobie powtarzam. I to chyba działa.

Odkąd mam dzieci, zawsze piekę świąteczne babeczki, a ta wersja jest obecnie moją ulubioną. Babeczki są bardzo łatwe w przygotowaniu - nic poza zwyczajnym mieszaniem. A te małe ciasteczka, bogate w kakao, wilgotne dzięki dodatkowi bananów, można przechowywać parę dni, bez żadnego uszczerbku dla ich smaku czy konsystencji.

Kup złote papilotki i pokryj babeczki grubą warstwą białego lukru i listkami z marcepanu. A ponieważ głównym koszmarem świąt są raczej zakupy, a nie gotowanie, możesz sobie oszczędzić trochę nerwów rozdając blachy tych maleństw owinięte w celofan i ozdobione wstążkami.

Zresztą kuchnia jest nie tylko bardziej przytulnym miejscem niż sklepy, ale też cudowną ucieczką leniwego rodzica od zajmowania się dziećmi. Owszem, jest potem sporo sprzątania, ale znajdziesz tu idealne zajęcie dla nadaktywnych maluchów. Poza tym rytuał to ważna część rodzinnych świąt - to dzięki niemu ta pora roku jest tak wyjątkowa.

Dlatego każdego roku wyjmuje swoje świąteczne foremki na ciastka, przygotowuję łatwe do formowania ciasta i pozwalam dzieciom na robienie ciastek, które potem powieszą na choince. Do ciasta dodaje pieprz, dzięki któremu są przyjemnie pikantne, ale tak naprawdę zapobiega to jedzeniu surowego ciasta przez dzieci.

Jeśli chodzi o dekorowanie, preferuję eleganckie, oszczędne i minimalistyczne ozdoby, natomiast dzieci mają podejście jak Donatella Versace. Nie walcz z tym: jeśli nawet w święta nie umiesz znaleźć miejsca na cukrowy kicz, to znaczy, że jeszcze nie poczułaś ducha Bożego Narodzenia.

Zdjęcie

Jadalne dekoracje   /The New York Times
Jadalne dekoracje  
/The New York Times

Proste świąteczne ciasto

Czas przygotowania: około 3 godziny

Składniki na 20 cm tortownicę:

3,5 szklanki rodzynek

1 szklanka porzeczek

1/3 szklanki kandyzowanych wiśni, pokrojonych w ćwiartki

3/4 kostki masła

1,5 szklanki ciemnego cukru muscovado

3/4 szklanki słodzonego puree z kasztanów (dostępne w delikatesach)

1/2 szklanki i 3 łyżki ciemnego rumu

sok i skórka z jednej pomarańczy

skórka z jednej cytryny

3 duże jajka

2 szklanki mąki

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki mielonych goździków

1/4łyżeczki gałki

1/4 szklanki dżemu morelowego, przeciśniętego przez sito

kandyzowane owoce i orzechy do dekoracji

1. Nagrzej piekarnik do 150 stopni C. Wyłóż papierem do pieczenia spód i boki 20 cm tortownicy w taki sposób, by papier wystawał ponad krawędź blachy.

2. Do dużego rondelka włóż rodzynki, porzeczki, wiśnie, masło, cukier, puree, pół szklanki rumu i sok z pomarańczy. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, i dobrze wymieszaj. Wstaw na średni ogień i doprowadź do wrzenia. Mieszaj aż masło się całkowicie rozpuści, a potem gotuj na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Odstaw na pół godziny.

3. Dodaj jajka, mąkę, proszek, cynamon, goździki i gałkę. Wymieszaj do połączenia. Przełóż do przygotowanej tortownicy i wyrównaj powierzchnię. By ciasto pozostało wilgotne, obłóż tortownicę grubym papierem i zwiąż sznurkiem. Papier powinien znacznie wystawać ponad krawędź blachy.

4. Piecz aż ciasto będzie zwarte i suche, a wykałaczka włożona do środka będzie nieco lepka, 105 - 120 minut. Ostudź na kratce i usuń papier. Jeśli masz ochotę, nakłuj ciasto i polej pozostałym rumem. Kiedy ciasto ostygnie, wyjmij z blachy i usuń papier do pieczenia. Owiń ciasto w woskowany papier i folię, i przechowuj w chłodnym miejscu aż będziesz gotowa do dekorowania.

5. Połącz dżem z łyżką wody w rondelku. Podgrzewaj na wolnym ogniu aż otrzymasz gładką glazurę. Zdejmij z ognia i ostudź. Posmaruj wierzch ciasta i ułóż na nim owoce i orzechy. Posmaruj kolejną warstwą glazury.

Jadalne dekoracje

Czas przygotowania: 75 minut

Składniki na dwa tuziny dekoracji:

2 i 1/4 szklanki mąki

szczypta soli

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka przyprawy piernikowej

1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

pół kostki masła

3/4 szklanki ciemnego cukru muscovado

2 duże jajka

1/4 szklanki miodu

lukier z 340g cukru pudru i 3 łyżek wrzątku

świąteczne posypki

złota wstążka do powieszenia

1. Do malaksera włóż mąkę, sól, proszek, przyprawy i pieprz. Dodaj masło i cukier i zmiksuj na gładko.

2. W małej misce połącz jajka z miodem. Do pracującego miksera dodawaj stopniowo jajeczną mieszankę. Patrz uważnie, być może całość nie będzie potrzebna. Podziel gotowe ciasto na dwie części i uformuj z nich placki. Zawiń w folię i włóż do lodówki na kwadrans.

3. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C. Na lekko oprószonej mąką powierzchni, rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm. Przy użyciu foremek wytnij dekoracje. Rozwałkuj ścinki i powtórz. Nie zapomnij o zrobieniu dziurek, które umożliwią powieszenie dekoracji.

4. Ułóż ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz aż ciastka będą rumiane na krawędziach i nieco urosną, 15-20 minut. (Będą nieco miękkie, ale stwardnieją przy stygnięciu). Przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

5. Jeśli masz ochotę, pokryj ciastka cienką warstwą lukru i posypkami. Kiedy wyschną, przeciągnij przez dziurkę wstążkę.

Świąteczne babeczki

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na 24 babeczki:

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody oczyszczona

pół szklanki drobnego cukru

pół szklanki ciemnego cukru muscovado

3 łyżki przesianego kakao

pół łyżeczki mielonego cynamonu

2/3 szklanki oleju roślinnego

2 duże jajka

3 dużej dojrzałe banany, roztarte na papkę

4 szklanki cukru pudru

3 duże białka

masa marcepanowa

barwniki spożywcze - zielony i czerwony

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. Do dwóch blach na 12 muffinek włóż papilotki i odłóż na bok.

2. W dużej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukry, kakao i cynamon. W drugiej misce wymieszaj olej, jajka, banany i 2/3 szklanki bardzo zimnej wody. Przelej bananową mieszankę do miski z mąką i wymieszaj dokładnie. Przełóż ciasto do papilotek, napełniając je do połowy. Piecz babeczki aż wyrosną i będą suche z wierzchu, około 20 minut. Ostudź 5 minut w foremce, a potem przenieś na kratkę.

3. Żeby zrobić lukier, wymieszaj cukier puder z białkami aż masa będzie gładka i gęsta. Przelej do pojemnika i przykryj folią, tak by dotykała powierzchni lukru. By zrobić listki i owoce, rozwałkuj marcepan na posypanej cukrem pudrem powierzchni i wycinaj z niego pożądane kształty. Pomaluj barwnikami i odłóż do wysuszenia.

4. Babeczki pokryj białym lukrem, a następnie udekoruj je marcepanowymi ozdobami, zanim lukier wyschnie. Przełóż do szczelnego pojemnika, kiedy wszystko wyschnie.

Nigella Lawson

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej