Przekładany miodownik

Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, 1 szkl. cukru, 3/4 szklanki mleka, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 kostki masła, 2 jajka. Krem: 3 szkl. mleka, 8 łyżek kaszy manny, 1/2 szkl. cukru, 1 kostka masła. Polewa: 30 dag orzechów włoskich, 1/2 szkl. cukru, 2 łyżki miodu, 1/2 kostki masła.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj mikserem. Wyrób jednolite ciasto. Podziel je na 3 części. Każdą piecz w temp. 180 stopni C. ok. 20 min.

Przygotuj krem. Do mleka dodaj cukier i kaszę mannę. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzoną kaszę utrzyj z miękkim masłem.

Reklama

Czas na polewę. Orzechy sparz wrzątkiem. Gdy ostygną, osusz i dodaj do reszty składników. Wymieszaj. Masę podziel na 2 części.

Na pierwszy blat ciasta połóż jedną część. Przykryj ją drugim blatem i rozsmaruj kolejną część masy. Przykryj trzecim blatem i na niego wylej przygotowaną polewę. Wstaw ciasto do lodówki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tele Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej