Przepis na oponki serowe

Skład na 50 sztuk: 500 g mąki pszennej, 500 g sera białego, 4 jajka, 1 łyżka octu, 100 g margaryny, 150 g cukru pudru, 1 duży cukier waniliowy 1 łyżka sody, olej do smażenia.

Margarynę rozpuszczam i studzę. Na stolnicę wsypuję przesianą mąkę. Dodaję jajka, cukier puder, wystudzoną margarynę, cukier waniliowy, ser, sodę i łyżkę octu. Zagniatam gładkie ciasto.

Reklama

Partiami wałkuję je na poprószonej mąką stolnicy. Szklaneczką wycinam kółka, a w środku, na przykład kieliszkiem, małe kółeczka. W głębszym naczyniu rozgrzewam olej i smażę na nim oponki z obydwu stron na złoty kolor.

Osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Ciasteczka można posypać cukrem pudrem.

Czas przygotowania 45 minut Cena porcji około 0,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Więcej na temat:

Zobacz również

  • Kameralne świętowanie wśród najbliższych

    Tegoroczne Święta Wielkanocne z pewnością nie będą przypominać żadnych innych. Spędzimy je bowiem najpewniej jedynie w gronie najbliższych domowników, zamieniając wystawną biesiadę na kameralne... więcej