Przepis na polewę i lukier

Z taką polewą nawet zwykłe ciasto nabierze wyjątkowego smaku i pięknego wyglądu!

•Polewa miodowa: 1/4 szkl. płynnego jasnego miodu podgrzej z 4 łyżkami jasnego piwa. Wrzuć 2 goździki, listek laurowy, szczyptę gałki muszkatołowej i kardamonu. Gorącą polewą polej pączki i posyp je drobno posiekanymi orzeszkami ziemnymi (bez soli!) lub migdałami.

Reklama

•Lukier owocowy: 1 szkl. cukru pudru, np. domowego waniliowego, wymieszaj z łyżką ciepłego soku cytrynowego. Dolej łyżkę wiśniówki lub soku malinowego (dla ładnego koloru i smaku). Ucieraj, aż lukier zrobi się gładki i szklisty.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej