Przepisy na szybkie mazurki. Bez pieczenia

Bez słodkiech mazurków trudno wyobrazić sobie wielkanocne stoły. Obok pieczonych tradycyjnie, polecamy te przygotowane z wafli, ciasteczek i błyskawicznych mas!

Kokosowy

Z 1 szklanki cukru i 5–6 łyżek wody ugotuj gęsty syrop. Ubij sztywną pianę z 7 białek. Stop 1 szklankę miodu. Syrop połącz z miodem i pianą z białek. Masę podgrzewaj na małym płomieniu, aż zgęstnieje i opadnie do połowy.

Reklama

Połącz ją z 30 dag zmielonych wiórków kokosowych (ew. orzechów laskowych, pistacji i migdałów). Masą przełóż suche wafle. Mazurki udekoruj białą polewą czekoladową i wiórkami kokosowymi.

Czekoladowy

Zetrzyj 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady. Drobniutko pokrusz pół bochenka razowego chleba. Kostkę masła i 1 szkl. cukru pudru utrzyj na puszystą, jasnokremową masę.

Ciągle ucierając, dodawaj do niej porcje czekolady oraz chleba. Przygotowaną masą przełóż suche wafle. Możesz wcześniej przyłożyć do nich szablon i wyciąć zajączka albo jajko.

O smaku toffi

Do metalowej miseczki wrzuć po 25 dag cukierków toffi oraz krówek. Dolej 1–2 łyżki śmietanki kremówki. Postaw nad garnkiem z parującą wodą i mieszając, stop. Płynną masę wyjmij z kąpieli wodnej. Wystudź, stale mieszając.

Na spodzie formy ułóż herbatniki. Posmaruj cienko częścią masy. Przykryj ciastkami. Tak samo ułóż jeszcze 2–3 warstwy. Dociśnij. Udekoruj owocami oraz marcepanem.

Cytrusowy

Pokrusz 20 dag ciasteczek. Stop 10 dag masła, wymieszaj je z okruszkami. Masą wylep spód i boki formy z niskim brzegiem. Schłodź. Sparz 2 pomarańcze. Zetrzyj z nich skórkę, miąższ pokrój. Włóż go do garnka. Posyp 20 dag cukru, odstaw do czasu, aż puści sok.

Dolej sok z cytryny. Owoce rozgotuj. Wymieszaj je ze skórką otartą z pomarańczy. Masę rozsmaruj na przygotowanym spodzie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej