Przepisy na wigilijne dania

Ryby, pierogi, kapusta, makowce, pierniki… – tego zapewne nie braknie na twoim stole podczas wigilijnej wieczerzy. Oto przepisy, które gwarantują, że twoje świąteczne dania będą niezrównanie pyszne.

Zdjęcie

Tradycyjne dania wigilijne /123/RF PICSEL
Tradycyjne dania wigilijne
/123/RF PICSEL


Śledzie na słodko z rodzynkami

1. Filety śledziowe (40-50 dag) mocz przez mniej więcej 12 godzin w mleku albo wodzie lekko zakwa szonej octem. 2 cebule obierz, pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 2–3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, mieszając podduś na szklisto. Do cebuli dodaj ok. 10 dag drobnych rodzynek, 2 łyżki miodu oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość chwilę jeszcze smaż. Składniki marynaty wystudź.

Reklama

2. Wymoczone śledzie wyjmij z zalewy, osusz, pokrój na niewielkie kawałeczki. Posyp mielonymi goździkami, suszonym tymiankiem, kolendrą oraz mielonym imbirem. Dobrze wymieszaj. Ułóż warstwami w dużym słoiku, na przemian z marynatą. Mocno zakręć i wstaw do lodówki na 1-2 dni, by smaki się przeniknęły.

Rumiane dzwonka karpia

1. Karpia (ok. 1,2 kg) oczyść z łusek, wypatrosz. Sprawioną rybę starannie opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Karpia pokrój na dzwonka. Skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Lekko oprósz solą. Przełóż do miski, szczelnie przykryj folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

Na głęboki talerz wbij 2 jajka. Roztrzep je widelcem. Każdą porcję ryby obtocz w mące. Strzepnij jej nadmiar. Następnie zanurz w roztrzepanych jajkach i panieruj w tartej bułce. Panierkę lekko dociśnij dłonią

2. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem 1 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz porcjami kładź dzwonka karpia. Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażonego karpia przełóż do żaro odpornego naczynia. Wstaw na 10-15 minut do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 150 st. (aby ryba „doszła”).

Pierogi gryczane z orzechami

1. Wymieszaj 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej z 1 jajkiem, 1 łyżką oliwy (albo oleju lnianego tłoczonego na zimno), ok. połową szklanki przegotowanej ciepłej wody oraz sporą szczyptą soli. Zagnieć jednolite, elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę. Miskę z ciastem przykryj folią. Wstaw do lodówki na około 30 minut.

2. Ugotuj na sypko 1 szklankę kaszy gryczanej. Zmiel ją razem z 10 dag twarogu i 15 dag włoskich orzechów. Średniej wielkości cebulę obierz, grubo posiekaj, zeszklij na 1 łyżce oleju, dołóż do farszu. Przypraw suszonym tymiankiem, solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.

3. Ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij krążki. Nałóż na każdy porcję farszu. Dokładnie zlep brzegi. Wrzuć na lekko posolony wrzątek, gotuj 3–5 minut. Odcedź. Przed podaniem dołóż podsmażoną cebulkę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Kameralne świętowanie wśród najbliższych

    Tegoroczne Święta Wielkanocne z pewnością nie będą przypominać żadnych innych. Spędzimy je bowiem najpewniej jedynie w gronie najbliższych domowników, zamieniając wystawną biesiadę na kameralne... więcej