Ptysiowe oponki

Składniki na 20 sztuk: ● 210 g mąki pszennej ● 250 ml wody ● 110 g masła ● 4 jajka ● szczypta soli ● cukier puder do posypania ● smalec lub olej do głębokiego smażenia Gorące posypujemy CUKREM pudrem.

1. Wodę i masło dajemy do większego i głębokiego rondla, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dosypujemy mąkę, sól i, cały czas podgrzewając, energicznie mieszamy, aż masa zacznie odstawać od ścian naczynia. Kiedy ciasto nieco ostygnie, nie przerywając mieszania, wbijamy po jednym jajku.

2. Z papieru do pieczenia wycinamy 20 kwadratów o rozmiarach 10 x 10 cm. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Na każdy kwadrat wyciskamy masę na kształt gniazda.

Reklama

3. Wrzucamy na rozgrzany olej tak, aby papier został na górze. Cały czas trzymając za jeden róg, delikatnie odrywamy papier. Smażymy z obu stron na złoty kolor, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.

Czas przygotowania 55 minut. Cena jednej sztuki około 0,50 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Rewia

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej