Puchowa babka na drożdżach

Składniki na 24 porcje: 50 dag mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 7 dag drożdży, 10 żółtek 315 dag cukru pudru, 15 dag masła , 1 kieliszek rumu (40 ml), 20 dag rodzynek, 2 tabliczki białej czekolady, 100 ml śmietanki, tłuszcz i bułka

1. Połowę mąki sparz wrzącym mlekiem i dokładnie rozetrzyj. Przestudź, dodaj drożdże, ponownie wymieszaj. Miskę przykryj, odstaw zaczyn do wyrośnięcia.

2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Porcjami dodawaj do zaczynu razem z pozostałą mąką. Wyrabiaj kilka minut. Dodaj roztopione masło i rum, a na koniec rodzynki.

Reklama

3. Foremkę na babę (lub dwie mniejsze) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką. Przełóż ciasto, odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni. Piecz 50-60 minut. Czekolady połam drobno, wrzuć do śmietanki. Podgrzewaj, mieszając, do rozpuszczenia. Polej babkę.

Czas ok. 120 min; porcja – 290 kcal, cena 1,20 zł.

Czasem zdarza się, że mimo wielu starań, babka drożdżowa nie wyrośnie, opadnie lub pojawi się w niej nieapetyczny zakalec. Nie wyrzucaj wówczas ciasta.

Pokrój taką babę na kawałki, wysusz w piekarniku, a potem zmiel. Otrzymasz dzięki temu słodką tartą bułkę, którą będziesz mogła wykorzystać do innych wypieków.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej