Puszysty sernik

Składniki na 8 porcji: 16 dag zbożowych ciastek, 5 dag masła, 18 dag białej czekolady, 1 opakowanie cukru waniliowego, 300 ml kremówki 36 proc., 35 dag kremowego serka, 10 dag batonika czekoladowego z orzechami

Reklama

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1. Spód i boki tortownicy (średnica 20 cm) wyłóż pergaminem. Ciastka włóż do torebki foliowej, rozwałkuj. Wsyp do miseczki ze stopionym masłem, wymieszaj i wyłóż na spód tortownicy. Równo rozprowadź, lekko ubij. Formę wstaw do lodówki na 30 minut, aby spód się schłodził.

2. Białą czekoladę połam na kawałeczki i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. Wymieszaj z cukrem waniliowym. Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj porcjami serek (lub mielony twaróg na sernik), a potem następnie rozpuszczoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj na gładką masę.

3. Czekoladowy batonik drobno posiekaj. Dodaj do przygotowanej masy serowej, wymieszaj.

4. Tortownicę wyjmij z lodówki. Masę serową wyłóż na spód przygotowany z ciastek, wyrównaj. Sernik schładzaj przez kilka godzin (najlepiej przez całą noc) w lodówce. Podawaj np. z sosem czekoladowym.

Czas ok. 35 min; porcja – 410 kcal, cena 2,50 zł.

Do sernika na zimno najwygodniej używać serków homogenizowanych lub delikatnych kremowych. Możesz też sięgnąć po mielony twaróg na sernik, wymieszać go, pół na pół, z ricottą, mascarpone lub ubitą kremówką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej