Pyszna babka typu zebra

Składniki: 500 g mąki ●350 g cukru ●kostka masła ●4 jajka ●3/4 szklanki mleka ●szczypta soli ●3 łyżki kakao ●łyżka proszku do pieczenia ●1 cukier waniliowy; ●masło oraz bułka tarta do formy ●lukier, płatki migdałowe.

Zdjęcie

Babka typu zebra /123/RF PICSEL
Babka typu zebra
/123/RF PICSEL

1. Masło utrzyj mikserem z 250 g cukru. Ubij białka ze szczyptą soli. Żółtka i cukier waniliowy wmieszaj do masła z cukrem. Mąkę połącz z proszkiem i na przemian z mlekiem dodawaj do utartych z cukrem i masłem żółtek, mieszając.

Gdy masa będzie gładka, dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Ciasto podziel na połowy i do jednej dosyp kakao i pozostałe 100 g cukru.

Reklama

2. Formę na babkę z kominkiem (o pojemności 1 i 1/2 l) natłuść i wysyp bułką tartą. Nałóż jasne ciasto, a na nie – ciemne (możesz zrobić więcej warstw). Piecz ok. 70-80 min w 180°C. Ostudź, ozdób lukrem oraz płatkami migdałowymi.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, 1 płaska łyżeczka cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia,1 łyżeczka octu lub wódki, tłuszcz do głębokiego smażenia, sól, cukier puder więcej