Pyszne marynaty do świątecznych śledzi

Zdjęcie

Marynaty do śledzi /123/RF PICSEL
Marynaty do śledzi
/123/RF PICSEL

Szwedzka na herbacie

50 dag solonych filetów śledziowych zalej zimną wodą. Mocz przez dobę, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie osusz, pokrój na ukośne kawałeczki. W garnku zagotuj 250 ml wody. Zalej nią łyżeczkę czarnej herbaty (w liściach). Parz 5 minut, potem przecedź przez sitko. Obierz 4 szalotki, pokrój je w plasterki.

Herbaciany napar wystudź, wymieszaj z: 2 listkami laurowymi, 10 jagodami jałowca oraz 5 ziarenkami ziela angielskiego i 6 ziarenkami czarnego pieprzu. Dolej 1/4 szklanki ocetu jabłkowego.

Reklama

Kawałki śledzi ułóż w słoiku. Zalej maryntą, tak by były całkowicie przykryte. Wierzch marynaty polej oliwą. Słoik szczelnie zakręć i odstaw do lodówki na co najmniej 3 dni.

Winna z czerwoną cebulką

50 dag solonych filetów śledziowych zalej wodą. Mocz je przez 4–5 godzin, kilkakrotnie zmieniając wodę. W moździerzu lekko utłucz: 2 goździki, 2 ziarenka ziela angielskiego, 4 jagody jałowca i 5 ziarenek czarnego pieprzu.

Przyprawy wymieszaj z łyżeczką mielonego imbiru i 2 listkami laurowymi. Następnie przełóż przyprawy do garnka, zalej szklanką czerwonego octu winnego oraz szklanką czerwonego wina.

Zagotuj na bardzo małym płomieniu. Dodaj 20 dag cukru i podgrzewaj, stale mieszając, dopóki się nie rozpuści. Obierz 5 czerwonych cebul, pokrój je w plasterki, dodaj do marynaty i gotuj 5 minut. Marynatę wystudź.

Śledzie pokrój na porcje i ułóż w dużym słoiku. Zalej marynatą, odstaw na 2–3 dni do lodówki.

Cytrusowa z goździkami

50 dag filetów śledziowych (najlepiej matiasów) zalej mlekiem albo kefirem. Odstaw na noc. Następnego dnia śledzie opłucz i osusz, pokrój na małe kawałki. Sparz wrzątkiem pomarańczę, cytrynę i mandarynkę.

Z cytrusów zetrzyj skórkę (tylko żółtą i pomarańczową warstwę, bo biała skórka jest gorzka i popsuje smak potrawy). Kawałki śledzi wymieszaj z 10 goździkami oraz z sokiem i skórką z cytrusów.

Posyp obficie mielonym kolorowym pieprzem. Przemieszaj wszystko dokładnie, tak by wszystkie śledzie były „skąpane” w soku. Marynuj przez ok. 8 godzin w lodówce, kilka razy delikatnie mieszając. Potem osusz śledzie, polej je 2 łyżkami oliwy. Podawaj np. z pumperniklem.

Korzenna z orzechami i rodzynkami

50 dag solonych filetów śledziowych zalej wodą z dodatkiem octu oraz cukru (po 1 łyżeczce cukru i 1 łyżce octu na 2 szklanki wody). Mocz je przez 2 godziny. Przygotuj zalewę.

Podgrzej szklankę oleju z dodatkiem kawałka cynamonu, 4–5 ziaren ziela angielskiego, 2–3 goździków, mielonej kolendry i 10 ziaren czarnego pieprzu. Ostudź. Posiekaj 15 dag orzechów.

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oleju, wymieszaj z orzechami. Dodaj 2 łyżki pokruszonego piernika,  1 łyżeczkę startego imbiru, po 1 łyżce musztardy, miodu gryczanego oraz 1 łyżkę rodzynek. Składniki przemieszaj.

Filety wyjmij, osusz, pokrój na kawałki. Przełóż orzechową masą i ułóż ciasno w słoiku. Zalej olejem z przyprawami. Włóż do lodówki na co najmniej dobę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej