Pyszne pączki

Składniki na 20 porcji: ● pół kg mąki tortowej ● 5 dag świeżych drożdży ● 4 żółtka ● 3 łyżki cukru białego i łyżka wanilinowego ● jajko ● 5 dag masła ● 250 ml mleka ● sól ● 2 łyżki spirytusu; dodatkowo: ● marmolada ● tłuszcz

❶ Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj pokruszone drożdże, po łyżce mąki i cukru.

❷ Mąkę połącz z solą i cukrem wanilinowym. Jajko i żółt ka utrzyj na puszystą masę z resztą cukru.

Reklama

❸ Składniki wymieszaj, do dając płynne masło i spirytus.

❹ Wyrobione ciasto odstaw na godzinę, po czym rozwałkuj, wytnij kółka i poczekaj, aż podrosną. Wtedy usmaż je w gorącym oleju.

❺ Pączki nadziej marmoladą.

Czas przygotowania: 100 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 370. Stopień trudności: średnie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 30 sztuk. Ciasto: 7 dag mąki pszennej, 5 dag masła, 1 łyżka drobnego cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 jajka, 125 ml wody, 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Dodatkowo: 1 jajko,... więcej