Pyszne pączki

Składniki na 20 porcji: ● pół kg mąki tortowej ● 5 dag świeżych drożdży ● 4 żółtka ● 3 łyżki cukru białego i łyżka wanilinowego ● jajko ● 5 dag masła ● 250 ml mleka ● sól ● 2 łyżki spirytusu; dodatkowo: ● marmolada ● tłuszcz

❶ Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj pokruszone drożdże, po łyżce mąki i cukru.

❷ Mąkę połącz z solą i cukrem wanilinowym. Jajko i żółt ka utrzyj na puszystą masę z resztą cukru.

Reklama

❸ Składniki wymieszaj, do dając płynne masło i spirytus.

❹ Wyrobione ciasto odstaw na godzinę, po czym rozwałkuj, wytnij kółka i poczekaj, aż podrosną. Wtedy usmaż je w gorącym oleju.

❺ Pączki nadziej marmoladą.

Czas przygotowania: 100 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 370. Stopień trudności: średnie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej