Pyszny keks morelowo-gruszkowy

Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i dyni, łyżka wyłuskanych nasion kardamonu, 1/4 łyżeczki kolendry, 125 ml rumu, 3 jajka, migdały, orzechy laskowe

Przygotowanie:

Gruszki i morele pokrój na małe kawałki i przełóż do szerokiego rondla. Dołóż rodzynki, miękkie masło, cukier i dżem pomarańczowy. Lekko zamieszaj i gotuj wszystko na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie odstaw na pół godziny.

Reklama

Spód i ścianki okrągłej formy (o średnicy ok. 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyściółka powinna wystawać ok. 10 cm powyżej krawędzi formy. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C. Do wystudzonej zawartości rondla dosyp mielone migdały, mieszankę ziaren, kardamon i mieloną kolendrę.

Składniki połącz, wbij całe jajka i jeszcze raz zamieszaj. Gotową masę przenieś do przygotowanej tortownicy i lekko wygładź wierzch. Następnie zblanszuj migdały. Zaczynając od środka, układaj je na cieście wraz z kawałkami orzechów.

Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę i 40 minut, a później zostaw w formie do całkowitego wystygnięcia. Następnie wyjmij keks z tortownicy, owiń go pergaminem i folią aluminiową. Włóż do hermetycznego pojemnika, dzięki temu długo zachowa świeżość. Czas przygotowania: 50 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 350 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Na biszkopt: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ½ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki kakao. Ponadto: 2 jajka (wyszorowane i sparzone), 2/3 szklanki... więcej