Rodzynkowe kulki

Składniki na ok. 60 sztuk: 20 g rodzynek, 50 ml rumu, 50 g masła, 100 g cukru pudru ,170 g obranych orzechów laskowych, 60 g ciemnej czekolady, 50 g biszkoptów. Ewentualnie: 50 ml herbaty, kilka kropli esencji migdałowej. Dodatkowo: 50 g wiórków kokosowych do dekoracji

Przygotowanie: Rodzynki opłucz w ciepłej wodzie i odcedź. Następnie pokrój je drobno, zalej rumem i zostaw na godzinę, aby nim nasiąkły.

Reklama

Utrzyj masło z cukrem na jednolitą gładką masę. Posiekaj drobno wszystkie orzechy, a czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Do masła z cukrem dodaj część orzechów (50 g pozostaw do dekoracji) oraz czekoladę. Dokładnie wymieszaj.

Biszkopty zetrzyj na tarce i dodaj do rodzynek. Odstaw na chwilę, aby nasiąkły. Następnie połącz masę rodzynkową z masą orzechową, dokładnie je ze sobą mieszając.

Uformuj z masy małe kulki. Tę część orzechów laskowych, która pozostała do dekoracji podpraż przez chwilę na mocno rozgrzanej patelni. Część kulek obtocz w wiórkach kokosowych, a część w prażonych orzechach laskowych.

Rady:

W wersji robionej dla dzieci rum zastąp herbatą z kilkoma kroplami esencji migdałowej.

Przygotowanie: ok. 60 minut Sztuka: 50 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat & Ludzie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej