Rolada makowa

Składniki na 20 porcji: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. lukru, skórka pomar.

1 Drożdże rozetrzyj z ły- żką cukru, odrobiną letniego mleka i łyżką mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie na parze ubij 4 żółtka z pozostałym cukrem. Resztę mleka zagotuj zaparz w nim 1/5 porcji mąki. Dodaj rozczyn, pozostałą mąkę, szczyptę soli, żółtka i całe jajka.

2 Na koniec dodaj rozpuszczone masło, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkuj je na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą makową.

Reklama

3 Zwiń rolady, ułóż na blasze, odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w temp. 200 st. Makowce wyjmij, pozostaw do ostudzenia. Lukier przygotuj wg przepisu. Polej strucle. Zanim lukier zastygnie, udekoruj wypieki pokrojoną na kawałki skórką pomarańczową.

czas ok. 90 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 zł

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej