Rolada piernikowa

Składniki na 10 porcji: 15 dag płynnego miodu, 20 dag masła, pół kg mąki, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, 1 łyżka sody oczyszczonej, przyprawa do pierników, 10 dag cukru. Masa: 2 szklanki mleka, 4 łyżki kaszy manny, 30 dag cukru pudru, 25 dag masła, 20 dag dżemu porzeczkowego.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrób mikserem na jednolitą masę. Podziel je na 4 części i każdą ułóż w osobnej foremce. Piecz ok. 45 minut w 180°C.

2. W rondelku podgrzej mleko, wsyp kaszę mannę i cukier. Gotuj, aż masa zgęstnieje. Wystudź.

Reklama

3. Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając, dodawaj po łyżce kaszki, ewentualnie dodaj kilka kropel zapachu waniliowego.

4. Przełóż placki na przemian dżemem i kremem z kaszki.

5. Udekoruj ciasto wg. uznania.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej