Rolada z kurczaka z jajem

Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, 20 dag mięsa mielonego, 3 drobiowe wątróbki, cebula, zielona pietruszka, jajko, przyprawy: majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, sól. Dodatkowo: 3 jajka na twardo, 3 ząbki czosnku, przyprawa do drobiu, 1/4 kostki masła.

Przygotowanie 65 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji ok. 2,80 zł • Przepis na 6 porcji

Na ciepło świetne danie obiadowe. Na zimno doskonale zastąpi wędlinę. Iwona Cieplik z Milicza

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Reklama

1. Filety lekko rozbijam tłuczkiem i układam obok siebie tworząc jeden duży płat mięsa. Posypuję szczyptą suszonego tymianku, pieprzem i solą.

2. Wątróbkę kroję w drobną kostkę i łączę z mięsem mielonym. Dodaję drobno pokrojoną cebulę, sporo posiekanej natki, 1/2 łyżeczki majeranku, szczyptę tymianku, łyżeczkę pieprzu ziołowego i 1/2 łyżeczki soli oraz jajko. Dokładnie mieszam.

3. Masę rozkładam na środku filetów, a na niej ugotowane jajka. Zwijam i w kilku miejscach związuję grubą nicią. Roladę wkładam do brytfanki, obkładam wiórkami masła, posypuję  majerankiem i przyprawą do drobiu. Wkładam też kilka gałązek natki i ząbki czosnku.

Piekę w 200°C około 40 minut. Roladę podaję pokrojoną w grube plastry.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej