Roladki śledziowe

Składniki: 6 filetów ze śledzi, 1 cebula, kawałek suchego piernika, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 3/4 szkl. oleju, 3 łyżeczki musztardy, cytryna, po 12 tostów wieloziar. i śliwek kalifornijskich, 3 korniszony, koperek, pieprz.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

1. Śledzie przekrój na połówki. Cebulę obierz, posiekaj. Piernik zetrzyj na tarce, odmierz 3 łyżeczki. Śledzie obłóż cebulą. Dodaj liście i ziele. Wymieszaj olej z musztardą, ¼ łyżeczki pieprzu, łyżeczką soku z cytryny i piernikiem. Zalej śledzie, odstaw na 12 godz.

2. Tosty zrumień. Foremką wytnij 12 gwiazdek. Śliwki przebierz. Korniszony pokrój na ćwiartki. Śledzie wyjmij z zalewy, usuń liście laurowe i ziele. Pozostałą w naczyniu cebulę zmiksuj z zalewą na sos.

Reklama

3. Korniszony oraz śliwki zawijaj w połówki śledzi. Układaj na gwiazdkach tostowych, zepnij wykałaczkami. Polej przygotowanym sosem i ozdób koperkiem.

6 porcji, czas ok. 25 min; porcja – 360 kcal, cena 2,20 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej