Rosół z pierożkami

Zupa: •2 udka kurczaka •1 skrzydło indyka •30 dag żeberek wołowych •1 pęczek włoszczyzny •1 cebula •1/2 pęczka natki •4 listki laurowe •5 ziarenek ziela angielskie- go •kilka ziarenek pieprzu. Pierożki: •4 jajka •3 szkl. mąki pszennej •po 20 dag wątróbek drobiowych i filetów z kurczaka •1 cebula •2 ząbki czosnku •3 łyżki masła. Przyprawy: •pieprz •ostra przyprawa z chili •lubczyk •vegeta •sól.

1 Do garnka wkładam wołowinę i drób, zalewam 3 litrami zimnej wody, lekko solę. Gotuję wywar. Usuwam z jego powierzchni pianę. Cebulę opalam, aż łupinka będzie prawie czarna.

Włoszczyznę obieram, płuczę. Jarzyny, listki laurowe, ziarenka ziela i pieprzu wrzucam do wywaru. Gotuję ok. 90 minut. Przyprawiam i mieszam z natką.

Reklama

2 Z mąki, 3 jajek i 1/3 szkl. wody zagniatam ciasto. Wątróbkę mielę z filetem. Cebulę i czosnek siekam, smażę na maśle. Daję mięso. Smażę 15 minut. Dodaję jajko oraz sól, pieprz i ostrą przyprawę.

Ciasto wałkuję. Wycinam krążki. Nakładam farsz. Zlepiam. Pierożki gotuję w osolonym wrzątku. Podaję z rosołem.

Ewelina Pędzikowska z Kutna

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej