Ryba po toruńsku

Składniki: 2 marchewki, pietruszki, 1/2 selera, por, 5 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, sól, ryba słodko- wodna (w ostateczności może być karp) o wadze od 1 i 1/2 do 2 kg, szklanka ciemnego piwa, 10 dag piernika, garść migdałów, garść rodzynek , pieprz, gałka muszkatołowa, łyżka miodu, 2 łyżki masła

Przygotowanie: Obierz jarzyny, zalej je wodą i gotuj pół godziny z pieprzem, zielem angielskim i imbirem. Posól w połowie gotowania. Gdy warzywa będą już zupełnie miękkie, wyjmij je z wywaru.

Reklama

Spraw rybę i ewentualnie odfiletuj (będzie łatwiejsza do jedzenia, ale też będzie mniej efektownie wyglądać na półmisku). Do wywaru włóż rybę. Gotuj na malutkim ogniu do miękkości. Delikatnie wyjmij rybę i przełóż na półmisek. Trzymaj w cieple.

Dodaj do wywaru po rybie piwo i piernik. Gotuj 5 minut. Następnie zmiksuj. Trzymaj nadal na małym ogniu, dodając obrane migdały i rodzynki. Gdy sos jest odpowiednio gęsty, dopraw solą, pieprzem i gałką. Można też dodać łyżkę miodu i 2 łyżki masła. Podawaj rybę polaną sosem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej