Sałatka śledziowa w pucharkach

Składniki na 4 porcje. Sałatka: 4 filety śledziowe, najlepiej matiasy, 2 średnie buraki, 2 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 3 jajka, 2-3 szalotki lub cebule cukrowe, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu balsamicznego. Sos: 4-5 łyżek majonezu, 2 łyżeczki musztardy, np. rosyjskiej, 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny, sól, świeżo mielony czarny pieprz. Dekoracja: 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki.

Reklama

1. Buraki umyj, obierz, pokrój w ósemki. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym. Buraki przełóż do płaskiego naczynia żaroodpornego i wymieszaj z oliwą. Przykryj folią aluminiową i piecz w 180°C przez 40-50 minut. Ostudź. Składniki sosu wymieszaj.

2. Jajka ugotuj na twardo. Ostudź. Śledzie pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchewki obierz, ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Podobnie rozdrobnij ostudzone buraki. Obrane jajka oraz szalotki posiekaj.

3. Na dno szklaneczek lub miseczek włóż po porcji ziemniaków z jajkiem i większą częścią sosu. Przykryj je śledziami, warstwą marchewki, cebulki i buraków. Polej resztą sosu i posyp szczypiorkiem. Przed podaniem schłodź w lodówce.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: po 250 g suszonych gruszek i moreli, 250 g rodzynek,170 g masła, 200 g cukru, 200 g dżemu z pomarańczy, 220 g mielonych migdałów, 1/3 szklanki pestek sezamu, słonecznika i... więcej