Schab po magnacku w cieście

Składniki na 4 porcje: 1 kg schabu bez kości, 10 dag mrożonego francuskiego ciasta, 50 dag pieczarek, 2 małe cebule, 1 pęczek natki pietruszki, 1 łyżka oleju, 4 łyżki drobno startego sera typu parmezan, 1 jajko do posmarowania, sól, pieprz.

Reklama

1. Schab opłucz, dobrze osusz. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Ułóż w brytfance. Piecz je ok. 50 minut w temperaturze 200°C. Ciasto rozwiń, pozostaw w pokojowej temp. ok. 25 minut, aby rozmarzło.

2. Cebule obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Natkę opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę i grzyby. Połącz z natką oraz serem. Przypraw do smaku.

3. Płat francuskiego ciasta rozwałkuj. Rozłóż na nim pieczarki z cebulą i serem. Na tym połóż mięso. Zawiń je w ciasto. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz jeszcze ok. 40 minut w 175°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej