Schab pod lśniącą kołderką

Przygotowanie 120 minut. Porcja 325 kcal. Koszt porcji ok. 4,30 zł. Przepis dla 4 osób

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki:

80 dag schabu, 20 dag suszonych śliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, po łyżeczce soli, pieprzu, majeranku i chrzanu, słodka mielona papryka, czubata łyżka żelatyny, 1/2 szklanki białego wina, 1 i 1/2 szklanki bulionu, puszka brzoskwiń

Reklama

Sposób przyrządzenia: Masło utrzyj z solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i zamroź. Podziel na 2 części.

W schabie wytnij głęboką kieszeń i upychaj na zmianę po kawałeczku masła i po śliwce. Kilka śliwek zostaw. Mięso zepnij. Natrzyj je solą, oprósz papryką. Piecz 90 min w 200°C.

Żelatynę namocz w winie, zalej gorącym bulionem, rozpuść. Trochę wylej na półmisek, ostudź. Na galaretę wykładaj na zmianę plastry brzoskwiń oraz schabu. Wyłóż śliwki nadziane masłem utartym z chrzanem. Zalej tężejącą galaretą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej