Schab z orzeszkami i śliwkami

Składniki: Kg schabu, 10 dag suszonych śliwek, ok. 10 łyżek marynaty teriyaki, majeranek, 7 i 1/2 dag orzeszków pinii, olej, gałązka świeżego rozmarynu, sól, pieprz.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 90 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji 2,90 zł • Przepis na 6-8 porcji

1 Schab myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Usuwam błony. Środek mięsa, na całej długości, nacinam nożem, wkładam w nacięcie suszone śliwki, spinam wykałaczkami.

Reklama

2 Mięso nacieram solą, pieprzem, marynatą teriyaki oraz obficie posypuję majerankiem. Obsmażam schab na oleju.

3 Wkładam mięso do rękawa do pieczenia. Wierzch posypuję orzeszkami i układam na nim gałązkę rozmarynu. Spinam rękaw klipsami. Robię w nim mały otworek, by w trakcie pieczenia polewać schab powstałym sosem.

4 Mięso piekę w temp. 200°C ponad godzinę. Podaję z sosem z pieczenia.

Bernadeta Potocka z Jasła

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Kobieta i życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej