Schab ze śliwkami ojca Zygmunta
Składniki: 1 kg schabu bez kości, kilkanaście suszonych śliwek lub moreli, 2 łyżki smalcu, kilkanaście ziaren jałowca, majeranek, sól, pieprz, wywar mięsny do podlewania (można go zastąpić wodą), ew. łyżka mąki i śmietana
Przygotowanie: Umyj i osusz schab. Cienkim nożem natnij w środku mięso (aby powstał tunel przez całą długość).
W nacięty otwór włóż śliwki lub morele, upychając je np. drewnianym trzonkiem łyżki. Mięso obsmaż krótko ze wszystkich stron na gorącym smalcu. Posyp solą, pieprzem i resztą przypraw (dobrze skrusz ziarna jałowca).
Piecz ok. 2 godzin w brytfance (180 st. C), dodając resztę tłuszczu, od czasu do czasu podlewaj wywarem lub wodą, aby mięso nie było suche.
Pokrój schab w plastry przed podaniem. Przecedzony tłuszcz z pieczenia i wywar możesz wykorzystać do przygotowania sosu. Wystarczy, że doprawisz go śmietaną wymieszaną z odrobiną mąki i zagotujesz.
Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne
Zobacz również
-
Tegoroczne Święta Wielkanocne z pewnością nie będą przypominać żadnych innych. Spędzimy je bowiem najpewniej jedynie w gronie najbliższych domowników, zamieniając wystawną biesiadę na kameralne... więcej