Sernik kajmakowy
Tortownica o średnicy 24 cm. Piernikowy spód: 15 dag mąki 5 dag cukru pudru 8 dag margaryny 1/4 łyżeczki sody 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka łyżka kakao 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika. Masa serowa: 1 kg sera (3 razy mielonego) 3/4 kostki masła 25 dag cukru pudru 6 dużych jajek olejek pomarańczowy budyń waniliowy łyżka mąki krupczatki szczypta proszku do pieczenia. Wykończenie: 3-4 łyżki masy kajmakowej 200-250 g suszonych śliwek kalifornijskich tabliczka mlecznej czekolady łyżka mleka.
Jadwiga Kwiek z Faściszowej
1. Na stolnicę przesiewam mąkę. Robię kopczyk. Dodaję pozostałe składniki ciasta. Najpierw siekam całość, a następnie rękami zagniatam ciasto. Wykładam na dno przygotowanej tortownicy.
2. Białka oddzielam od żółtek. W malakserze ucieram masło z cukrem, dodaję stopniowo żółtka. Następnie dodaję ser. Całość miksuję, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec ucierania dodaję mąkę z budyniem i proszkiem oraz olejek pomarańczowy.
3. Oddzielnie ubijam pianę z białek i delikatnie ją łączę z masą serową. Wylewam ją na piernikowe ciasto. Tortownicę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około godziny w 180°C.
4. Upieczony sernik zostawiam do przestudzenia.Wierzch sernika smaruję masą kajmakową. Przed jej nałożeniem można delikatnie ściągnąć przyrumieniony wierzch.
5. Śliwki kroję na mniejsze kawałki i wykładam na kajmak. Czekoladę łamię na mniejsze części i rozpuszczam z dodatkiem mleka. Dekoruję nią wierzch sernika, wykładając na śliwki.
Odstawiam do zastygnięcia czekolady. Piernikowy spód, suszone śliwki, pomarańczowy aromat sernika sprawiają, że czuje się świąteczny nastrój!
Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne
Zobacz również
-
Składniki: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 5 dag cukru, 200 ml mleka, 2 łyżki masła, 2 żółtka, 50 ml rumu lub wódki, sól, 20 dag konfitur wiśniowych, 1 l oleju do smażenia, gotowy lukier, 1-2 łyżki... więcej