Sernik kajmakowy

Tortownica o średnicy 24 cm. Piernikowy spód:  15 dag mąki  5 dag cukru pudru  8 dag margaryny  1/4 łyżeczki sody  1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  2 żółtka  łyżka kakao  1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika. Masa serowa:  1 kg sera (3 razy mielonego)  3/4 kostki masła  25 dag cukru pudru  6 dużych jajek  olejek pomarańczowy  budyń waniliowy  łyżka mąki krupczatki  szczypta proszku do pieczenia. Wykończenie:  3-4 łyżki masy kajmakowej  200-250 g suszonych śliwek kalifornijskich  tabliczka mlecznej czekolady  łyżka mleka.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Na stolnicę przesiewam mąkę. Robię kopczyk. Dodaję pozostałe składniki ciasta. Najpierw siekam całość, a następnie rękami zagniatam ciasto. Wykładam na dno przygotowanej tortownicy.

Reklama

2. Białka oddzielam od żółtek. W malakserze ucieram masło z cukrem, dodaję stopniowo żółtka. Następnie dodaję ser. Całość miksuję, by masa była puszysta i jednolita. Pod koniec ucierania dodaję mąkę z budyniem i proszkiem oraz olejek pomarańczowy.

3. Oddzielnie ubijam pianę z białek i delikatnie ją łączę z masą serową. Wylewam ją na piernikowe ciasto. Tortownicę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około godziny w 180°C.

4. Upieczony sernik zostawiam do przestudzenia.Wierzch sernika smaruję masą kajmakową. Przed jej nałożeniem można delikatnie ściągnąć przyrumieniony wierzch.

5. Śliwki kroję na mniejsze kawałki i wykładam na kajmak. Czekoladę łamię na mniejsze części i rozpuszczam z dodatkiem mleka. Dekoruję nią wierzch sernika, wykładając na śliwki.

Odstawiam do zastygnięcia czekolady. Piernikowy spód, suszone śliwki, pomarańczowy aromat sernika sprawiają, że czuje się świąteczny nastrój!

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej