Sernik mocno bakaliowy pod polewą krówkową bez spodu

Bardzo lubię ciasta z dużą ilością bakalii. Niedawno odkryłam jagody goji i chętnie dodaję je do moich wypieków.

Reklama

Przepis przysłała Katarzyna Kosmala z Czarnolasu

SKŁADNIKI: 1 kg sera białego, 4 łyżki śmietany kremówki, 3 jajka, cukier waniliowy, pół szklanki cukru, 15 dag bakalii (suszonych śliwek, żurawiny lub jagód goji, rodzynek), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, puszka polewy o smaku krówki .

Wykonanie:

Ser zmiel dwa razy w maszynce o małych oczkach. Dodaj jajka, śmietanę, cukier i cukier waniliowy, utrzyj. Dodaj bakalie i mąkę ziemniaczaną, wymieszaj.

Ciastem napełnij wyłożoną papierem do pieczenia formę do tarty lub tortownicę o średnicy 25 cm. Piecz ok. 45 minut w temp. 180°C. Sernik ostudź.

Polewę krówkową podgrzej, polej sernik, rozprowadź. Udekoruj bakaliami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej