Sernik na miodowym cieście

Sama wymyśliłam ten sernik. Przepis przysłała Zofia Bieniek-Pytlak

SKŁADNIKI: 35 dag mąki, 15 dag masła, sól, jajko, 4 dag miodu, 1 dag proszku do pieczenia. Masa: 1 kg białego sera, 4 jajka, 35 dag cukru pudru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 100 ml śmietany 30-proc., biszkopty.

Reklama

Mąkę i proszek posiekaj z masłem. Dodaj jajko, miód i szczyptę soli, zagnieć cia- sto. Podziel na porcje 2/3 i 1/3, schłodź.

Masa: żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj ser, mąkę i śmietanę, połącz. Białka ubij z solą, połącz z masą. 2/3 ciasta rozwałkuj, ułóż w blasze.

Boki wyłóż biszkoptami. Napełnij masą, przykryj startym pozostałym cias- tem. Piecz godz. w 180°C.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 20 sztuk. Ciasto: 45 dag mąki pszennej tortowej, 1/3 kostki masła, 1 szkl. mleka 3,2%, 1/4 szkl. oleju, 2 jajka, 3/4 szkl. drobnego cukru, 1 mały cukier waniliowy lub kilka kropli... więcej