Sernik z brzoskwiniami i kremem adwokatowym

Zaskoczy gości. Przepis przysłała Małgorzata Sopata z Rytra

Reklama

SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek, po szklance cukru i mąki, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: pół kg białego mielonego sera, pół litra kremówki, 8 łyżek cukru pudru, brzoskwinie z puszki, 3 łyżki żelatyny.

Krem: 2 szklanki mleka, szklanka likieru adwokat, 5 łyżek cukru, 2 budynie śmietankowe, kostka masła.

Wykonanie:

Biszkopt: białka ubij, dodając cukier i żółtka. Wsyp mąkę i proszek, zamieszaj. Piecz ok. 25 min w temp. 180°C. Ostudź, przekrój na pół. Masa: kremówkę ubij z cuk rem. Połącz z serem, dodaj namoczoną, rozpuszczoną żelatynę i pokrojone brzosk winie, wymieszaj.

Rozsmaruj na biszkopcie, przykryj drugim plackiem, dociśnij. Krem: budynie ugotuj na mleku z cukrem i likierem. Ostudź. Masło zmiksuj, dodając budyń. Rozsmaruj na cieście.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki na 15 sztuk. Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej, 2,5 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 2 łyżki śmietany, 3 żółtka, 3 łyżki cukru waniliowego, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka esencji... więcej