Sernik z karmelem na piernikowym spodzie

Składniki Spód: szkl. mąki, jajko, 1/3 szkl. oleju, 1/3 szkl. miodu, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki sody, łyżeczka przyprawy do piernika, łyżeczka kakao, 80 ml mocnego naparu z herbaty (ostudzonego). Masa serowa: 70 dag twarogu półtłustego zmielonego, 8 dag miękkiego masła, 3 jajka, szkl. cukru pudru, 1/2 szkl. mleka w proszku, 100 ml śmietanki 30 proc., budyń śmietankowy bez cukru, słoiczek wiśni w syropie. Polewa: 15 dag orzechów włoskich, 10 dag cukru, 100 ml śmietanki 30 proc., 5 dag masła, łyżeczka cynamonu.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Przygotowanie 140 min • Porcja 270 kcal • Koszt porcji 2,10 zł • Przepis na 12 porcji

Reklama

1 Spód: mąkę mieszam z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Jajko ucieram z cukrem, łączę stopniowo z resztą składników. Ciasto podpiekam w tortownicy wyłożonej pergaminem 8 min w temp. 170ºC. Potem rozkładam na nim osączone z syropu wiśnie.

2 Masa: masło ucieram z cukrem i żółtkami, dodaję mleko w proszku, śmietankę i twaróg, miksuję, dodając budyń. Z białek ubijam pianę, łączę ją z masą i rozkładam na wiśniach. Przykrywam folią aluminiową, piekę 80 min w temp. 160ºC. Studzę godz., wkładam do lodówki.

3 Polewa: cukier rozpuszczam (na jasny karmel) na małym ogniu. Dodaję masło i śmietankę gotuję, aż zgęstnieje. Dosypuję posiekane orzechy i cynamon. Polewam sernik letnią polewą.

Bożena Badach z Cisia

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy świąteczne

Kobieta i życie

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej